26 Mart 2016 Cumartesi

Sadako ve Bin Turna Kuşu


Bu öykü 1943-1955 yılları arasında Japonya’da yaşamış küçük bir kız çocuğunun; Sadako Sasaki’nin gerçek yaşam öyküsüdür.

2.Dünya savaşının sonunda Amerika Birleşik Devletleri tarafından Hiroşima’ya atom bombası atıldığında iki yaşında olan Sadako bu şehirde yaşıyormuş. Bombadan sağ kurtulur, büyür okula gider, iyi bir koşucu olur.

Atom bombasının yaydığı radyasyon tam da büyük koşuya hazırlandığı günlerde Sadako’nun lösemi hastalığına yakalanmasına neden olur. Sadako uzun süren tedavisi için hastanede kalmak zorundadır.

Arkadaşı Chizuko onu ziyarete geldiğinde turna kuşunun hikayesini anlatır ve altın renkli kağıttan bir turna kuşu yapar Sadako’ya. Efsaneye göre bin yıl yaşıyormuş turna kuşu. Eğer hasta biri kağıttan bin tane turna kuşu yaparsa iyileşiyormuş. Chizuko arkadaşı Sadako’ya kağıttan turna kuşu yapmayı öğretir. Ve Sadako bir dilek dileyerek turna kuşu yapmaya başlar. Kardeşi Masahiro bu kuşları odasına asar. Her geçen gün kuşlar çoğalır. Elli, yüz, yüzelli, ikiyüz...Sadako için çevresindeki herkes renkli kağıtlar toplar ve ona gönderirler. Odası rengarenk irili ufaklı turna kuşlarıyla dolar. Umutludur Sadako. Sınıf arkadaşları ona bir de Kokeshi bebeği armağan ederler. Altın turna kuşunun yanına koyar Sadako onu.

Sadako umudunu her kaybettiğinde daha çok turna kuşu yapmaya çalışır. Gittikçe ustalaşır parmakları. Artık hiç hatasız oluyordu rturna kuşları. Kardeşi Masahiro onları tavana asmaya devam eder. Aradan aylar geçtikçe Sadako’nun hastalığı da ilerler. O turna kuşu yapmaktan hiç vazgeçmez..

Dört yüz altmış üç,
Dört yüz altmış dört,
Beş yüz kırk bir,
Beş yüz elli...
Altı yüz yirmi bir
Altı yüz yirmi iki...

Hastalığı giderek onu güçsüz bırakmaya başlar. Turna kuşlarını artık çok yavaş yapabiliyordur.

Altı yüz kırk,
Altı yüz kırk bir,
Altı yüz kırk üç,
Altı yüz kırk dördüncü turna kuşu yapabildiği son kuş olur. Artık hastalığı çok ağırlaşmıştır. Odasında sallanan turna kuşları kendini güçlü hissettirir.

Sadako Sasaki 25 Ekim 1955 günü öldü.

Sınıf arkadaşları üç yüz elli turna daha yaparak bin turnakuşunu tamamladılar ve Sadako’yla birlikte gömdüler.

Sadako’nun arkadaşları onun günlüklerini  kitap haline getirdiler ve kitabın ismini "Kokeshi"  koydular. Bu ona hediye ettikleri geleneksel Japon bebeğinin ismidir. Kitap Japonya’nın dört bir yanına gönderilir. Böylece herkes Sadako ve bin turna kuşunun hikayesini öğrenir.

Arkadaşları Sadako ve atom bombası nedeniyle ölen tüm çocuklar için bir anıt yapılmasını hayal ederler. Ülkenin her yerinden gençler bu proje için para toplarlar. 1958 yılında bu hayalleri gerçekleşir. Hiroşima’da Barış Parkı’nda bir anıt yapılır. Sadako bir granit dağın tepesinde durmaktadır ve uzattığı elinde altın sarısı turna kuşunu tutmaktadır.

Hiroşima Barış Parkı ve Sadako Anıtı : Buradan izleyebilirsiniz


Onun anısına “Kağıttan Turna Kulübü “ kurulur. Kulüp üyeleri Japonya’nın Barış Günü olan 6 Ağustos’ta, Sadako’nun anıtının altına hala kağıttan bin tane turna kuşu koymaya devam ediyorlar. Ve bir dilekte bulunuyorlar. Bu dilek anıtın üstünde şöyle yazıyor;

Bu bizim yalvarışımız
Bu bizim duamız
Dünyada barış istiyoruz.



Kaynak;
Sadako ve Kağıttan Bin Turna Kuşu
Yazan; Elenor Coerr
Çeviri ; Zuhal Yeke
Resimleyen; Ronald Himler
Beyaz Balina Yayınları / 2002

Metin bu kaynaktan yararlanılarak hazırlanmıştır.







Not ; Kokeshi bebekleri Japonya’da şans getirsin diye armağan edilen, ahşaptan yapılan bebeklerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder